Tuesday, 21 October 2008

PUDING BUAH-BUAHAN COCKTAIL

contributor: aida

1 Tin Besar Cocktail
2 tin susu cair
1 sudu besar vanila
Gula secukup rasa
9-10 sudu besar tepung kastad
1 paket agar-agar
3-4 cawan air ( lebih kurang )


Cara-caranya


Bancuh tepung kastad dengan susu cair dan esen vanila hingga sebati Basuh agar-agar dan masak dengan air sehingga mendidih, angkat dan tapiskan agar-agar ke dalam mangkuk. Masak semula agar-agar ke dalam periuk tadi , bila mendidih campurkan dengan gula lebih kurang lima sudu besar. Apabila gula dah sebati, tapiskan susu cair yang telah dibancuh ke dalam periuk. Kacau perlahan-lahan sehingga masak. Rasa puding tersebut, kiranya kurang manis bolehlah tambahkan gula. Kacau kembali hingga masak dan pekat barulah masukkan cocktail dan kacau hingga sebati dan bolehlah padamkan api. Masukkan puding ke dalam acuan dengan segera dan biarkan sejuk baru boleh masuk ke dalam peti ais. Kalau buat malam ni, esoknya baru boleh makan kat pejabat. OK


Selamat mencuba…..

No comments: