contributor: aida
Bahan:
1 ekor ayam
20 gm planta
300 gm bawang besar
50 gm bawang putih
50 ml jus oren
50 ml jus limau
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk cili
5 sudu besar madu asli
Cara:
1. Panaskan planta di dalam periuk. Kemudian tumis bawang besar dan bawang putih hingga warnanya bertukar kekuning-kuningan.
2. Seterusnya masukkan kesemua bahan-bahan dan masak sehingga kuah menjadi sedikit pekat. Angkat dan ketepikan untuk sementara.
3. Apabila kuah sudah sejuk, lumurkan ia keseluruhan ayam dan di bahagian dalam sekali. Kemudian bolehlah dibakar di dalam oven selama 25 minit pada suhu 180 darjah Celcius.
4. Ketika ayam sedang dibakar, bolehlah dituang lebihan kuah sedikit demi sedikit sehingga ayam masak. Angkat dan hidangkan.
MAMA CARRIES
6 years ago
No comments:
Post a Comment