Tuesday, 21 October 2008

Kuah Lontong/ Masak Lodeh Ida


Bahan kisar:
150 gm bawang merah/besar
50 gm bawang putih
80 gm kunyit hidup

Sayur:
100 gm lobak merah (dihiris jejari)
100 gm kacang pancang (dihiris jejari)
[boleh juga guna kobis, bunga kobis, terung, nangka muda, mengikut citarasa, tetapi elok dihadkan kepada 2-3 jenis sahaja]

Potong dadu dan goreng dahulu separuh garing/masak:
3 keping tauhu
200 gm tempe
4 biji kentang

Rendam hingga lembut:
20 gm suhun
100 gm fucuk

Minyak masak
80 gm udang kering
1 liter santan
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit (disimpul)
½ kg udang basah
Garam, gula secukup rasa

Cara:
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan dikisar hingga naik bau.Masukkan udang kering dan kacau seketika. Bubuh santan, serai, daun kunyit, hingga mendidih.
Masukkan sayur-sayuran, bahan-bahan digoreng, suhun, fucuk, udang, garam dan gula.Kacau hingga kuah pekat.
Cadangan hidangan:Hidangkan bersama ketupat nasi/ lontong/ nasi impit. Enak jika diletakkan sedikit sambal tumis atau kuah kacang/ kuah satay.

No comments: