Thursday, 18 September 2008

BUBUR LAMBUK

Contributor: Aida
Source: Friend

1 POT BERAS
1 BATANG SERAI (dititik @ ditumbuk)
1 ½ INCI LENGKUAS
1 ½ HALIA ditumbuk
5 BIJI BAWANG MERAH (KECIL) bersama
3 BIJI BAWANG PUTIH
1 SUDU BESAR KETUMBAR ditumbuk
1 SUDU BESAR JINTAN MANIS bersama
1 BIJI KELAPA PARUT (ambil santannya)
SEDIKIT DAUN KESUM (ditumbuk halus)
KACANG KUDA (ikut suka)
DAGING (elok direbus dulu)
KENTANG (potong dadu) atau mixed vagetable
CARROT (potong dadu)
SETENGAH SUDU BESAR LADA HITAM (ditumbuk halus)
GARAM
MINYAK (lebih kurang 3 sudu besar)
SEDIKIT DAUN BAWANG/SUP


Kacang kuda direndam semalaman. Daging lebih baik direbus dulu. Rebus beras bersama dengan kacang kuda dan daging serentak. (kalau ada air rebusan daging, boleh dicampurkan sekali, jangan lupa letak garam) Bila nasi separuh masak masukkan kentang. Lepas tu jangan buang masa lagi perahle kelapa. Sambil tu perhatikan bubur dan masukkan carrot. Kemudian panskan minyak sikit je untuk menumis bawang yang ditumbuk dan serai. Bila dah bau wangi masukkan jintan dan ketumbar, ratakan dan masuk santan dan daun kesum. Tutup api bila santan mendidih. Tengok nasi dalam periuk, kalau dah masak (pastikan air dalam bubur mencukupi kalau tak cukup tambah air) masukkan santan tadi dan lada hitam. Kacau rata dan biar sekejap hingga mendidih. Pastikan rasa masinnya mencukupi. Akhir sekali taburkan daun bawang/sup.

Untuk hiasan bolehlah gunakan kacang gajus yang dipotong kecil, telur dadar dicincang, kismis dan bawang goreng.

P/s: kalau guna mixed vege masukkannya bila bubur dah hampir masak

No comments: