Contributor: ida
source: ibu mertuaku
resepi (utk stengah ekor ayam) :
ayam gaul dgn garam kunyit, goreng dulu
kentang potong 4, goreng dulu
tumis bunga lawang 2 kuntum, kulit kayu manis 1 batang, pelaga 4 biji, daun kari stangkai, serai sebatang
dh wangi, masuk bawang putih 2 ulas & besar 1 labu & halia stengah inci yg dh blend
agak dh masak bawang, masuk cili giling/ cili boh (1 sudu besar or ikut selera pedas)
lepas cili dh masak, masuk santan 1 cawan (boleh tambah kalu nk kuah lebih)
bila santan dh masak & dh sebati, tambah kicap manis (bg masin ikut selera)
tambah bawng besar 1 labu, potong dadu besar2 (jika suka makan bawang)
asam keping 1, masuk skejap je, bg masam sikit2.
masukkan ayam & kentang yg dh digoreng
reneh sampai kuah pekat
note: if i cook, main campak je bahan2, tak la guna sukatan sgt. kat atas tu anggaran je. klu ikut resepi original, takde rempah2 tu, memadai dgn bwg besar & daun kari (2 bahan utama). klu bawang besar, i prefer yg kuning. masakan ni sedap makan dgn nasi putih & msak lemak jantung pisang, ulam pucuk paku & sambal belacan, ikan masin & of course, tempe goreng jintan & daun kari.
MAMA CARRIES
6 years ago
No comments:
Post a Comment